Julemad

Hvor mange meter medister går der på en jul? Hvor lang tid er en slagtermester på arbejde? Hvad vejer en blodpølse? Hvor mange ænder sælges der op imod den 24.? Mesterslagteren på Faaborgvej deler lidt ud af sin viden om julens tal

Dalum: I tre generationer har opskriften på julemedisteren hos Mesterslagteren Faaborgvej været uændret. De tørre tal fortæller deres tydelige sprog om, hvorfor Dan Nielsen har holdt fast i denne ingredienskomposition siden han i 1998 overtog forretningen.

- Der ryger rigtigt meget kød igennem her, men medisteren er den, vi laver mest af, siger indehaveren, der erfarer de helt samme tendenser som sine forgængere slagtermester Erhard i 1930 og senere hen Kurt W. Hansen.

Vi har tre gange så travlt som ellers i den sidste uge og den 22. - ja, du skulle prøve at komme op og se - der står folk helt ude på gaden i kø. De kan nå at trække et nummer og gå ned at handle i Netto, inden det er deres tur

Dan Nielsen

- 10 ton julemedister. Og hvis du vil vide, hvor mange meter, det er, så svarer et kilo cirka til en meter.

Fra banegården og til Højby. Så lang en medister ville der ligge i en uafbrudt linje ned ad blandt andet Nørregade, Læssøegade, Sejerskovvej og Svendborgvej.

- Giver vi den virkelig gas kan vi lave halvandet ton om dagen, siger en medarbejder i butikkens kælder, som snildt kunne kandidere til en vegetars værste mareridt.

Handler, imens de venter

Det er nu ikke blot medisteren, det madglade julefolk drager til Faaborgvej for at få med hjem. Danskernes menu i den sidste måned af året står mejslet i sten - det ved de kødkyndige folk.

- Vi er i gang med at lave hamburgerryg klar. Der skal ligge 200, inden 1. december. Ellers kan vi ikke følge med, siger Dan Nielsen, der selvfølgelig også runder både and og svinekam i sin taljonglering af døde dyr, som langes over disken.

- Omkring 2000 svinekamme sælger vi og 500 frosne ænder, 200 ferske, 80 ovnklare og 150 stegte. Som ordrerne ser ud lige nu.

Det betyder dog ikke, at kunder til selve juleaften fortærer mest gris.

- And til juleaften. Det er det mest populære, kan vi se på salget lige op imod juleaften. Derefter følger selvfølgelig flæskesteg og medister.

Hvordan er dagene op til jul - der er vel run på?

- Det tør siges. Vi har tre gange så travlt som ellers i den sidste uge og den 22. - ja, du skulle prøve at komme op og se - der står folk helt ude på gaden i kø. De kan nå at trække et nummer og gå ned at handle i Netto, inden det er deres tur.

Jeg selv trak nummer 55 til audiensen klokken 11.

Blodpølsen lever endnu

Klokken kvart over fem om morgen møder Dan Nielsen ind og klokken kvart over seks trisser han hjemad. 13 timer lyder de fleste arbejdsdage frem imod jul på trods af, at holdet er på i alt 11 mand.

Han har været i branchen siden 1982 og overværet trends, der er kommet og gået.

- Blodpølse. Det bliver ikke lavet mange steder mere, fordi slagterne ikke kan finde ud af det. Men det er nemmere at fortælle, der ikke er nogen, der vil have det. Det vil de til jul. I hvert fald her. Vi har lavet 100 styk, men kun til december. Når vi åbner 28. skal ingen have. Det hører kun julen til, siger Dan Nielsen, og holder et monstrøst eksemplar op på 4985 gram.

- Og den er endda lille, griner han.

Af varer, der over årene er kommet til og har møvet sig ind imellem alle juleklassikerne, kan slagteren ikke nævne mange. Der er dog én.

- Bacon. Folk vil have ordentlig bacon. Det er virkelig accelereret helt vildt. Det laver vi fire varianter af nu.

Når juleræset er overstået venter fridagene helt frem til 28. december.

- Så er der restitueret og så venter nytår. Der er topscoreren mørbrad.

  • Af: