Grønne visioner

I sommeren 2016 åbnede Fælleshaven Rubra og har på grøntsags- såvel som foreningsplan vokset sig til en stor succes. Så meget, at Rubra har inspireret til plantningen af en ny have ved Bjørnemosevej

Når Jacob Guldin kigger på en græsplæne, ser han meget mere end blot millioner af ensartede grønne strå. Han ser muligheder for fællesskab og for at banke Odense så langt frem på bæredygtighedspladen, at selv amishfolket ville skæve imod Fyn for inspiration.

- Der er tonsvis af græsplæner i Odense, der ikke bliver brugt til noget som helst. Lad os dog få fræset jorden op og få folk i gang med at dyrke den på alle de tænkeligt bæredygtige måder, der er, siger han.

I dag har vi et steady flow af fødevarer, der kommer ind til byerne. Vi er ikke selvproducerende overhovedet. Så hvis det går galt med den model, byerne anvender i dag, så havner vi i en situation, der er knap så sjov for vores børn og børnebørn. Så når bæredygtighedssnakken lige pludselig en helt ny dimension, hvor det ikke bare er hyggenygge grøntsagssnak

Jacob Guldin

Siden han for halvandet års tid siden agerede primus motor for Fælleshaven Rubra på Elsesmindevej, og stadig gør det i kraft af sin rolle som bestyrelsesformand, har de grønne visioner spiret som solsikker i hans tanker.

Dengang ytrede han nogenlunde samme holdning til de kedelige græstæpper, men skulle trods alt lige sparke Rubra i gang, inden de store tanker fik forgrenet sig alt for langt ud på ambitionshimlen.

I dag er han dog kommet skridtet videre. Et nyt areal og dermed en ny jord, venter på, at hans kyndige vejledning skal sætte skub i processen. Ifølge Jacob Guldin er Bjørnemosen et pragtfuldt sted at plante den næste fælleshave.

Noget, byen mangler

Umiddelbart er det en kedelig sæson at begynde på. Efteråret er sjældent det mest frodige tidspunkt at kultivere sine grønne vækster.

Men optakten til et sådant projekt kræver nogle hænder og hjerner gødet med det rette gåpåmod.

- Jeg har en forhåndsaftale med kommunen om et stykke jord, men vi mangler mennesker. Jeg ved, at der sikkert er en masse, som har lyst til at engagere sig, når fælleshaven står der, men der er en proces op til. Der skal blandt andet dannes en forening og en masse andre kedeligt ting, som intet har at gøre med dyrkning og på det skulle vi gerne stå med nogle tovholdere inden for de næste par måneder, fortæller Jacob Guldin, der altså er godt på vej i sine bestræbelser på at gøre byhaverne til en integreret del af bybilledet.

- Vi har gang i noget supergodt i Rubra og kan se, det er noget, der er interesse for i byen. Jeg vil gerne have gang i en bevægelse og jeg synes linjerne er begyndt at blive tegnet til det i kommunen. Vores drømme falder helt i tråd med det byen gerne vil på den grønne og bæredygtige bane. Rubra og det nye område ved Bjørnemosen kan fungere som eksempler på, at byerne kan indrettes på en helt ny måde, siger han.

Apokalyptiske idéer

Det lyder både hyggeligt og rekreativt, de tanker Jacob Guldin gør sig, men han er ikke bange for at hæve alvorlighedsbarren for, hvad en fælleshave bærer med sig.

- Folk har virkelig ingen idé om, hvad dyrkning vil sige. Det er et skidegodt læringsrum. Jeg tænker et eller andet sted - og det er sgu ikke fordi, jeg er apokalyptiker eller dommedagsforskrækket - men den retning det går i økonomisk og klimamæssigt, kunne måske gøre det meget godt for alle mennesker at have et forhold til dyrkning, siger han, og uddyber.

- I dag har vi et steady flow af fødevarer, der kommer ind til byerne. Vi er ikke selvproducerende overhovedet. Så hvis det går galt med den model, byerne anvender i dag, så havner vi i en situation, der er knap så sjov for vores børn og børnebørn. Så når bæredygtighedssnakken lige pludselig en helt ny dimension, hvor det ikke bare er hyggenygge grøntsagssnak. Så er det ikke bare for sjov. Og jeg tror på, at folk gerne vil. Muligheden er der bare ikke rigtigt - men det kan den komme med de her grønne spots.

Du kan læse mere om den nye fælleshave i Hjallese på Fælleshaven Engelund på Facebook, hvis du har lyst til at vide mere - eller sågar engagere dig i det nye grønne projekt.

  • Af: