En lidt for nysgerrig lemur, en zebrabagdel og fugle blafrende om en nøgen kvindekrop har skabt debat om, hvad der hører til i en zoo.

Zoo: En lemur stirrer med et chokeret blik på et sæt bare menneskebryster og tre lodne lemmer bevæger sig opad ryggen på en nøgen herrekrop.

Det er Odense Zoo, der i disse måneder kan præsentere særsynet. Til de læsere, der allerede nu skulle sidde klar med høtyve og fakler, maner avisen forargelsesgalskaben lidt til jorden.

Der er ikke tale om et nyt, dristigt sansesats, men derimod udstillingen Becoming Human, som blandt andet byder på billedserien Animals bestående af en eller anden form for interaktion imellem et givent dyr og menneskets nøgenhed.

Fakta

Odense har en lang tradition for skulpturtriennale, som tidligere er blevet udstillet i blandt andet Eventyrhaven.Det er første gang i år, at Odense Zoo danner ramme om den årlige udstilling.

Becoming Human fokuserer på relationen mellem menneske og dyr - fysisk, symbolsk, filosofisk og etisk. 

14 kunstnere indgår i udstillingen, hvoraf den ene er amerikanske Ryan McGinley, hvis bidrag Animals (2012) hører blandt de mest kontroversielle.

Selvom billederne er stramt iscenesatte har dyrene tilført en vis portion uforudsigelighed, som kradsemærker på kroppene blandt andet indikerer.

Syv af McGinleys værker er udstillet i zoo og kan fortsat opleves frem til 3. september.

Selvom Animals hverken drejer sig om løveparteringer foran et primært infantilt publikum eller en sodomisk livesession i lemurburet, så har udstillingen alligevel påkaldt sig negativ opmærksomhed fra nogle af havens gæster:

- Har lige været på besøg i jeres dejlige have, men jeg må nok sige, jeg blev forarget, da jeg kom ned til girafanlægget og så disse billeder. Om det er kunst eller ej, så synes jeg, det er over grænsen, skriver en læser på zoos facebookside akkompagneret af et billede.

Forældres synspunkter

De seneste år er zoo blevet forvænt med sager af følsom karakter (et par opsprættede løver og en kamel). Måske derfor har ledelsen taget kritikken til sig med ophøjet ro og gjort sit for at imødekomme gæsternes reaktioner.

- Det er rigtigt, at der har været en del henvendelser siden åbningen i maj. Men altså også mange positive, så vi har selvfølgelig ikke skilt os af med billederne, da udstillingen er tidsbegrænset til september. Vi har flyttet de billeder, det drejede sig om og placeret dem i vores Kiwara-område. Det er så afstødt, at værkerne ikke bliver baldret i hovedet på gæsterne, så snart de træder ind i zoo, siger Nina Collatz Christensen, der zoolog og driftchef i haven.

Hvad tænker I som zoo, når de her negative kommentarer rinder ind?

- Jeg synes, det er fint, at folk reagerer og vi kunne se, at der var så mange reaktioner, at vi måtte imødekomme dem.

Synes du, at denne type kunst passer ind i en zoo?

- Jeg synes, det passer meget godt. Mennesket er et dyr og kunstneren har forsøgt at vise en kobling. At det så er en nøgen krop, afføder jo alle mulige reaktioner på baggrund af den enkeltes kultur og opdragelse. Hvordan andre tænker, kan jeg ikke udtale mig om.

Ved I, hvordan den generelle stemning om billederne er?

- Vi har ingen statistik, men der er jo for og imod. Jeg tror forældrene, oftest indvender noget på børnenes vegne, selvom børnene slet ikke er så fordomsfulde. Børn kigger på kunsten og konstaterer, der er en bar numse, og så er det videre. Jeg tror, der er masser af ting, som forældre finder grænseoverskridende, men som børn synes, er vildt interessant.

Hvis lignende udstillinger byder sig, slår I så til?

- Vi er meget åbne, for vi synes, det har været sjovt at lægge rammer til. Så det vil vi da helt klart overveje - hvis temaet er dyr.

Kunstner Ryan McGinleys fulde serie af billeder kan ses på hjemmesiden www.teamgal.com/artists/ryan_mc_ginley/exhibitions/224/animals

  • Af: