Den gamle Østergaard har et smukt parkanlæg og Danmarks måske smukkeste blodbøg. Aage Ørum Pedersen har renoveret gården for millioner
Af Hanne Kaarsted

Højby:- Jeg har altid sagt, at jeg gerne ville købe hele Højby, siger Aage Ørum Pedersen med et grin og slår ud med armene til ære for fotografen.

Det er nok så meget sagt, at Aage Ørum Pedersen og hustruen Inge ejer hele Odense-forstaden, men de er netop nu ved at lægge sidste hånd på en af Højbys gamle gårde, Østergaard.

De ejer i forvejen gården Nørrelunden, hvor Inge Madsen er vokset op, og som i dag er centrum for ægteparrets opdræt af klasseheste inden for Dansk Varmblod.

- Vi ser oftere og oftere, hvordan de gamle gårde og husmandstedssteder står og forfalder, når folk fraflytter dem. Og politikerne har ofte opfordret befolkningen til at bevare og bruge disse gårde.

- Da der samtidig er kommet ny regler for hestehold med krav om større bokse, og hvor mange timer de må opholde sig der, kunne jeg forudse, at jeg ville få pladsmangel i bedækningssæsonen, hvor vi huser yderligere 30-50 heste.

Renoveret for fire millioner kroner

- Og til Østergaard er der ti hektar jord, en ridehal og hestebokse. Samt 425 kvadratmeter beboelse. Og så syntes jeg, det var synd, at den flotte, gamle gård skulle stå og forfalde, efter at ejeren var flyttet.

- Det lignede nærmest en nedbrændt negerlandsby, eftersom der ikke rigtig var gjort noget ved stuehuset i 20 år. Og det var virkelig en flot proprietærgård i gamle dage, siger Aage Ørum Pedersen.

Han købte gården med tilliggender for fire år siden for fem millioner kroner. Siden har han brugt fire millioner kroner på at indrette blandt andet stuehuset til fire topmoderne lejligheder.

Men underskriften på slutsedlen var ikke nok til, at han kunne sende håndværkerne ind. Han siger, at han ramte bureaukrati-loftet, og midt i det hele blev amterne nedlagt, og hvilket skrivebord skulle sagen så ligge på. Så det trak ud med at få byggetilladelse. Faktisk tre år.

- Blandt andet blev jeg pludselig mødt med krav om at bygge parkeringspladser til de fire lejligheder, selv om her ellers er masser af plads. Så nu har jeg måttet bygge et parkeringshus med plads til seks biler, siger han og viser et flot træhus frem.

Måske Danmarks smukkeste blodbøg

Østergaards have - som med sine 6.200 kvadratmeter nærmest er en park - er noget af en oplevelse og en historie helt for sig selv.

- Den er engang blevet kåret til Fyns smukkeste have. Og blodbøgen siges at være en af Danmarks smukkeste, fordi den aldrig er blevet beskåret, forklarer Aage Ørum Pedersen.

Og blodbøgen, som står rank og dårligt nok falmet, er i sandhed et spektakulært skue. Dens grene rækker så langt, at mindst 100 mennesker ville kunne stå i tørvejr under den. Og så rækker dens top lige så langt op, som naboens tårn - nemlig Højby Kirkes klokketårn.