mad: November kan være en mørk og trist måned — dagene bliver kortere, frosten kommer snigende, og barometeret viser regn. Men på plussiden tæller, at familien kan samles om hyggelige sysler indendørs, mens vinden rusker udenfor. Derfor er det sene efterår den perfekte årstid til langsommelig simremad, der passer sig selv på komfuret og bliver til solide og varmende måltider, som familien kan nyde sammen.

Gryderetter er ofte forholdsvis billig mad og kan være en kærkommen lejlighed til at få tømt fryseren for rester. Prøv for eksempel at genopdage en gammel dansk klassiker som enebærgryde eller den tyskinspirerede simreret ølgryde.

For at få den bedste smag frem i gryderetten bør kødet først brunes i smør. Smørret får nemlig de bedste smagsegenskaber frem i kødet og fremhæver smagen af de øvrige ingredienser i retten, så smagen af grøntsager og krydderurter træder tydeligere frem. Det er vigtigt, at smørret har den rette temperatur, når kødet kommes i gryden - det skal være brusende og gyldent, men ikke brændt.

Jo længere tid, gryderetten får lov at stå at simre, jo bedre bliver resultatet. Det er kun et spørgsmål om, hvor langt familiens tålmodighed rækker. Dog alt med måde - nogle simreretter har ikke godt af at stå mere end 3-4 timer på komfuret. Tag eventuelt et spil med børnene, mens maden passer sig selv. Gryderetter er også god gæstemad, for der er ingen stress og jag i køkkenet. Nedenfor finder du en opskrift på ølgryde med grøn kartoffelmos fra Karolines Køkken.

Øllet giver en god og smagfuld sauce, der er i god harmoni med rettens øvrige ingredienser.

Ølgryde med grøn kartoffelmos

Hovedret til 6

1 kg okseklump

3 spsk hvedemel

50 g smør

1 flaske øl fx porter

4 stilke friske timiankviste

2 laurbærblade

2 grofthakkede zittauerløg (ca. 200 g)

1 tsk groft salt

friskkværnet peber

4 gulerødder i tynde skiver (ca. 300 g)

Grøn kartoffelmos

1 kg kartofler

2 dl mælk

50 g smør

½ dl fintklippet purløg

1 dl finthakket persille

1 tsk groft salt

friskkværnet peberØlgryde: Skær kødet i tern (ca. 2 x 2 cm) og vend dem i mel. Svits halvdelen af kødet i gyldent smør i en gryde. Tag det op og svits resten. Kom alt kødet i gryden og tilsæt porter, timian, laurbærblade, løg, salt og peber. Bring retten i kog. Lad ølgryden koge ved svag varme og under låg i ca. 45 min., eller til den er mør. Tilsæt gulerødderne og kog dem i ca. 7 min. Smag retten til. Fjern laurbærblade og timian.Grøn kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kom kartoffelstykkerne i kogende vand uden salt. Kog dem godt møre under låg i ca. 20 min. Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Mos kartoflerne, evt. med en kartoffelstøder, og rør mælken i lidt ad gangen. Kom smørret i. Tilsæt purløg og persille og varm evt. mosen op. Smag til med salt og peber..Tip: De fleste gryderetter kan fryses ned, så der er nem og hurtig mad til en travl aften.