Mobbefri

Mobberi skal udryddes. Mere simpelt kan det ikke siges. Og i Svenstrup Børnehus er pædagoger og børn godt på vej imod et miljø, hvor hele institutionen leger og arbejder sammen i en venligere og mere omsorgsfuld tone

Skt. Klemens: Da Jørgen-vicevært i sin tid blev overdraget en kost, en hækkeklipper og diverse andre vedligeholdelsesredskaber, strejfede tanken om berømmelse ham nok aldrig, når han fejede sig igennem dagen og vejen.

Men ulig så mange af hans kolleger har han fået lov til at smage på lidt af det stjernestøv Rasmus Seebach og Anne Linnet hver eneste dag indånder.

En af de andre børnehuse hernede havde god erfaring med projektet, så alle inputtene lagt sammen valgte vi at prøve. Og jeg tror på, det er en god idé. Jeg kan i hvert fald se, at nogle af børnene med bamserne som rekvisitter leger bedre sammen end førhen

Jette Rysgaard

Ved Svenstrup Børnehus kan jublen høres på afstand, når han nærmer sig de godt 50 børn, der alle forguder ham.

Eller.

Måske ænser de ikke rigtigt Jørgen. Det er mere den røde maskine, han ankommer i, som giver euforien frit spil i de små hoveder. Traktoren.

I dag er blikkene dog om muligt endnu længere end på andre dage, når Jørgen-vicevært passerer. For lasten er af lidt mere øjenåbnende karakter end den sædvanlige bunke blade.

Paradekørsel

- Se børn. Prøv at komme og se.

Pædagogerne er dygtige til at piske stemningen op blandt børnene, som betragter traktorens kørsel forbi hegnet. Det vil næsten svare til at vifte med en zebramørbrad foran løven i sit bur.

Jørgen-vicevært kører ned for enden af en korridor og vender om, så børnene igen kan få et glimt af de lilla små væsener, som smiler fuldstændigt identisk fra ladet.

I stedet for dog at køre videre og ud af børnenes syne, manøvrerer han sin maskine helt hen til indgangen, hvor den daglige leder i børnehuset Jette Rysgaard åbner porten for ham.

For bamserne er selvfølgelig til børnene.

- Vi kunne ikke komme på en bedre måde at aflevere dem på end ved at spørge Jørgen. Han var helt med på idéen. Børnene elsker den traktor. For mange af dem, er det deres første ord - traktor. De ligger og siger det, når de bliver puttet, imens de kan høre den.

Bamsevenner

Bamsen er vel klassikeren over alle klassikere i et børneværelse. Men lige netop denne hob af pelsede plysdyr bærer på en symbolik, der er langt mere værd end blot leg.

- Vi er med Mary Fondens og Red Barnets projekt Fri for Mobberi, som skal forebygge mobning. Her har vi dog valgt at kalde det Bedre Venner, så vi er helt fri for ordet mobning. Selvfølgelig leger børnene med bamserne, men hvis jeg skal give et simpelt eksempel, så er idéen, at børnene bruger bamsen til trøst, hvis de er kede af det eller ser, at andre er kede af det, fortæller Jette Rysgaard, der sammen med resten af personalet har fået undervisning og dermed værktøjer til at klare de konflikter, som opstår på bedre vis.

- En af de andre børnehuse hernede havde god erfaring med projektet, så alle inputtene lagt sammen valgte vi at prøve. Og jeg tror på, det er en god idé. Jeg kan i hvert fald se, at nogle af børnene med bamserne som rekvisitter leger bedre sammen end førhen, siger lederen.

Mary Fondens hjemmeside fortæller blandt andet, at undersøgelser viser, at den samlede pakke af redskaber - deriblandt bamsen - gør børnene mere omsorgsfulde og at 98 procent af alle lærere og institutioner vil anbefale Fri for Mobberi.

Læs mere om projektet på maryfonden.dk/da/fri-for-mobberi

  • Af: