Svømmesport

Frem Vandpolo har over flere årtier været et storhold på landsplan med masser af titler til at bevise værdet. I Højme bliver en stor del af talenterne udklækket på ungdomsholdene, som har vokseværk

Højme: I det oprørte bassin bruser spændte muskler om kap med dunkende hjerter, febrilske lemmer og løsslupne åndedræt. Vandgladiatorerne kæmper som gjaldt det liv eller død.

Så voldsomt er det dog ikke, men omvendt kan anstrengelsesniveauet heller ikke være anderledes i denne sjaskede energiudladning, som velsagtens kunne supplere strøm til det halve af Højme, hvis den kunne tappes direkte fra bassinet.

- Det er sindssygt god cardiotræning. De kan jo ikke bunde. Så de skal være i gang med hele kroppen hele tiden, samtidigt med vandet plasker dem i hovedet, de skal bremse op konstant og vende sig rundt. Vi har spillet forældre mod børn og har fædre med, der har gennemført en ironman, men de kan sgu ikke være med længe, før en flok 11-årige børn har taget røven på dem. De har ikke engang tabt deres mælketænder endnu. Det er rendyrket muskelkraft, fortæller Christian Heyde-Petersen, der er træner i Frem Vandpolo i Højme.

Hæderkronet klub

Hæderkronet klub

I vandpolokredse behøver Frem ikke nærmere introduktion. Med 25 mesterskaber siden 1987 er det kun fair at kalde klubben for en magtfaktor i den våde disciplin.

Men helt op til 2008 var fokus stort set kun rettet på seniorerne - dem, der kæmpede med om DM, imens ungdomsrækkerne fik lov at leve en skyggetilværelse.

- Ungdommen var i dvale, men vi begyndte så for alvor igen i 08-09 stykker her i Højme. Det var svært at bygge noget op fra scratch. Vi tabte alt, hvad vi rørte ved i begyndelsen, men stille og roligt fik vi sporet os ind. Vi havde jo erfaring i klubben, vi kunne trække på. I 2011 bliver vi danske mestre for u13 og u17. Det er dem, der spiller 1. division i dag, siger Christian Heyde-Petersen.Den fine succes har afspejlet sig i medlemstallet, der er steget støt i løbet af de sidste otte år.

- Vi er ofte 50 i bassinet, så det kniber faktisk med plads. Det er gået langt stærkere, end vi havde regnet med. Vi er selvfølgelig kun glade for, at vi er populære. Og som vi siger her, er der langt kortere til stjernerne, end der er i fodbold, hvor konkurrencen er langt hårdere, fortæller han med henvisning til, at klubben nu råder over to landsholdspillere, som er af egen avl.

Ingen flisegloning

Det skal først og fremmest være sjovt at gå til vandpolo. Det er devicen i klubben.

- Det gør vi meget ud af, at det skal være. Derfor bliver de heller ikke delt op efter alder, men efter niveau. Det gør ingen forskel, om man så er fem eller 11. På den måde, er der ikke nogen, der træner med spillere, der langt bedre end én selv, og vi har derfor heller ingen små konger gående. Bliver de for gode, så rykker vi dem op i niveau. De skal blive udfordret for at blive bedre.

Ifølge træneren skal man egentlig blot kunne svømme for at deltage.

- Det er en klar fordel, hvis man kan håndtere en bold. De bedste, vi får ind, er dem, der både har spillet håndbold og svømmet. Indtil man har lyst til at spille mere, er det bare leg i vand, for alle kan være med. De skal nok få det lært. De ligger ikke bare og tæller fliserne på bunden som i almindelig svømning. De har det sjovt.

Hver tirsdag fylder børnene bassinet ud og fra tid til anden er der stævne i weekenderne. Læs mere om vandpolo i Højme på www.fremvandpolo.dk

  • Af: