Forladte katte

Spinderiet overdøver de fleste negative tanker hos Sonja Nielsen, som er leder på Min Ven Katten. Men de mange tilfredse katte, der snor sig omkring på internatet, er dog født af en kedelig tendens. Killinger efterlades som aldrig før.

Højby: Hvis velvære kunne tappes og hældes direkte på tube, så ville internatet Min Ven Katten have en sideforretning, der snildt kunne give diverse wellnes-steder en særdeles kapabel modstand på helsemarkedet.

For selvom de i øjeblikket er mange - nok også lige til den forkerte side af, hvor stort et antal, der optimalt set bør være - så er kattene på internatet i strålende humør.

Katte

Den nuværende huskat nedstammer fra den afrikanske vildkat (felis silvestris lybica) og så dagens lys for cirka 10.000 år siden.I oldtidens Egypten blev katten i flere afskygninger tilbedt som et gudeligt væsen.

En kat er et pattedyr og samtidig også et rovdyr.

Katte har ikke ni liv.

En kat bliver typisk omkring 15 år, men kan i visse tilfælde runde de 30. Det ældste kendte tilfælde var katten Creme Puff fra Texas, der blev 38 år.

For tusinder af år siden begyndte de små vilde katte i Afrika at fange og spise de mus og rotter, som åd menneskenes korn.

Derfor begyndte folk at interessere sig for de venligste af disse katte og sådan opstod de første huskatte.

En kat skal kun bruge 1/6-del af det lys et menneske skal bruge for at se tydeligt.

En kat viser glæde, angst, vrede, tilfredshed og hele det register af følelser, som også vi mennesker kan udtrykke.

En sky og reserveret kat vil knibe øjnene lidt sammen og lægge ørerne frem, mens halen lægges frem langs kroppen.

En venlig kat kommer hen til dig med halen lige i vejret og med et åbent og afslappet udtryk i kroppen.

Huskatten er nært beslægtet med blandt andet løven, pumaen, leoparden, tigeren og geparden.

Det er dog blot en formildende omstændighed. For allerhelst skulle kattevolumen falde. Og her menes ikke primært på kattehjemmet, men ude i virkeligheden, hvor killingeinflationen er eksploderet de seneste år.

- 2016 var ekstrem, hvad angår pap- og transportkasseindleveringer. Jeg har aldrig oplevet så mange forladte killinger, siger Sonja Nielsen, der ikke er ene om opfattelsen af, at de nattesynede kæledyr dukker op på et hidtil uset niveau.

Det er ressourcekrævende at have kat, og der følger et ansvar med. En kat lever længe og skal også passes efter, at den ikke er killing mere. Ellers risikerer vi, at den ender på et af vores internater igen. Kan man ikke finde overskud til at passe en kat fra start til slut, bør man ikke anskaffe sig én

Jens Jokumsen

Rekord på rekord

Dyrenes Beskyttelses opgørelse for 2017 fortæller, at 10 procent flere katte er havnet på internaterne, imens der i perioden fra 2013 til 2016 var en stigning på 37 procent for kæledyr i alle kategorier.

Man kunne foranlediges til at mistænke dyrene for at være en tand mere kåde end førhen. Det er dog ikke brunstfrekvensen, der er skudt i vejret, men snarere antallet af ansvarsløse ejere.

- Vi oplever mange dumpede dyr, hvor ejerne ganske enkelt smider deres dyr ud, altså efterlader dem i kasser og tasker eller sætter dem på vores dørtrin. Men også dyreværnssager, hvor vi giver en ny chance til dyr, der er blevet fjernet fra ejere, som ikke kunne tage sig ordentligt af dem, sagde Jens Jokumsen, chefkonsulent for Dyrenes Beskyttelse, i slutningen af 2016, om tendensen som altså har været tiltagende.

Han glæder sig dog over, at der har været en samtidig stigning i antallet af kattekøbere, der er gået til internaterne, men advarer i samme moment om at tænke sig om.

- Det er ressourcekrævende at have kat, og der følger et ansvar med. En kat lever længe og skal også passes efter, at den ikke er killing mere. Ellers risikerer vi, at den ender på et af vores internater igen. Kan man ikke finde overskud til at passe en kat fra start til slut, bør man ikke anskaffe sig én, siger Jens Jokumsen.

Tag dig af din kat

Hos Min Ven Katten kan man snart ikke tage et skridt uden at være ved at jokke på en hale. Kattene er overalt og Sonja Nielsen mener, at også oplysning har været med til at skabe det overvældende rend på internaterne.

- Jeg tror ikke, der er blevet flere katte. Jeg tror, at folk nemmere ved, hvad de skal gøre på grund af blandt andet Facebook, så nu får vi bare flere katte ind frem for, at de bare bliver efterladt i en kasse i en skov. Det er selvfølgelig godt, men det ville nu være bedre, hvis ejerne kunne finde ud af tage sig af dem i første omgang.

Hvad angår maksgrænsen på hendes internat, så kender hun den ikke.

- Så længe kattene trives, så er der plads. Men vi har 55 nu, så det skulle helst gerne gå den anden vej, siger hun.

Min Ven Katten har åbent på adressen Nr. Lyndelse Vej 2 fra onsdag til fredag klokken 15-17. Læs mere på www.minvenkatten.dk

  • Af: