Søren KliimLarsen har levet et spektakulært liv, som ingen kan prale af at nå op i haserne på. Her fortæller han et udpluk af sit livs underfundige historier med præsidenter og rejser på samtlige kontinenter

Hjallese: - Det, du har oplevet, Søren. Det er der ingen andre, der har oplevet. Uanset hvad, de har beskæftiget sig med. Så er der ingen, der har oplevet det. Ingen.

Ordene forlader Søren Kliim-Larsens mund.

- Sådan sagde Pia. En god veninde. For satan da, siger han i et roligt eftertænksomt toneleje og med et samtidigt blik, der stedvist lader sig væde i det salte vand, som siver ud af hans hårdt prøvede tårekanaler.

Igennem væskens slørede optik, ser han tilbage i tiden på sig selv i nogle af sit livs mange mærkværdige situationer.

Alt fra mødet med tre statsoverhoveder til ren overlevelse i Himalaya og tango i Buenos Aires.

- Ja. Jeg elsker at danse, siger manden, imens han smiler til et fiktivt motiv ude på den anden side af vinduet, som om det var hans danseglæde, der fremprovokerede flest undrerynker i panden på lytteren.

- More beer, spørger en lavstammet malaysisk mand pludselig fra døråbningen.

Selskabet takker ja og sekunder senere knapper den tjenende herre to øl op.

- Andy er min butler, siger Søren Kliim-Larsen.

Hvor bor Andy?

- Han bor her sammen med mig.

Okay. Hvor stor er lejligheden?

- Hmmm. Den er vel 68-69 kvadratmeter. Vi har to senge inde på soveværelset. Mere plads behøver vi jo ikke. Det er godt nok noget andet, end da jeg boede på et gods i Malaysia...

Rejselysten

En mand med en butler i en to-værelses lejlighed i Hjallese. Det virker næsten tragikomisk, når man er bekendt med, hvor stor en legeplads herren har boltret sig på i løbet af de seneste 30 års tid.

Søren Kliim-Larsen er barnet, der har skimtet over hækken til den ukendte verden. Som har grebet chancen og er kravlet over i stedet for at blive.

Han er opvokset på Møn og kom som 18-årig i lære hos den lokale skibsmægler og skibsreder i hovedbyen Stege, inden han 11 år senere vender sit perspektiv 180 grader og skuer ud i horisonten. Længere end bare Østersøen.

I 1987 påbegynder han rejselederuddannelsen hos Tjæreborg og bliver snart efter fastansat. Karrierehoppet markerer begyndelsen på et eventyr, som kun opdagelsesrejsende i Columbus-klassen kan påstå at have gennemlevet.

Malaysia er blevet nævnt nogle gange nu. Du har sågar en malaysisk butler i dit hjem. Hvad er det med Malaysia?

- Ja, Malaysia. Det er jo en historie i sig selv. Jeg lavede en tur for Tjæreborg i 1988, der hed Østens Hovedstæder. Vi var i Bangkok, Hong Kong, Singapore, Canton og i Macau. Det var en populær tur, men én gang bliver den aflyst - og en tur tager 14 dage, så jeg bliver spurgt, om jeg vil hjem til Danmark indtil næste rejse. Men jeg skal sgu ikke hjem til Møn. Det er vinter. Så vil jeg hellere se mig omkring og jeg havde aldrig været i Malaysia. Tjæreborg skulle alligevel have betalt for flybilletten hjem, så i stedet tog jeg af sted for de penge, jeg sparede på hjemrejsen, fortæller han.

Mødet med Andy

- Jeg møder ham der i en sauna, griner Søren Kliim Larsen og peger på Andy.

Det umage par falder hurtigt i snak i det dampende forum og tilbringer resten af Søren Kliim-Larsens ferie i Malaysia sammen. Andy agerer guide og danskeren sluger den ny viden råt.

Venskabet udvikler sig til at blive et bofællesskab, hvor den indfødte tager den fremmede til sig. Og på den måde får en skibsmægler fra Møn fast logi i Malaysia de følgende 26 år.

- I løbet af en tid som rejseleder havde jeg op imod 300 rejsedage om året, men min base var i Malaysia og jeg har haft Andy med på mange af turene, forklarer han, og uddyber, at det nyfundne kendskab til det asiatiske rige inspirerer ham til at gøre Malaysia til et udflugtsmål for Tjæreborg.

Der er ikke tal på, hvor mange gange Søren Kliim-Larsen sammenlagt er boardet et fly. Alligevel gemmer hver rejse på hver sine unikke små diamanter. Minder, som til den dag den nymoderne eventyrer dør, vil kunne bringe snakketøjet i omdrejninger og øjnene i vand.

Visse rejser knejser dog ekstra skarpt i erindringen. Ikke mindst Sydafrika hører blandt diamanterne af højest karat.

Mandela og ægteskab

Som det var med rundturen i Sydøstasien og Malaysia finder den snarrådige rejseleder endnu en lukrativ destination at åbne gabet for, da en verdenshistorisk hændelse stadfæster sig i Sydafrika i 1994.

Nelson Mandela vælges til præsident og apartheid-styret afgår ved døden.

- Jeg satte mange af turene i scene og var én af de første, der åbnede Sydafrika. Der havde ikke været en eneste turist før afskaffelsen af apartheid, så jeg tager af sted for at tale med turistministeren og imens jeg sidder i møde med ham, slutter Nelson Mandela sig til selskabet. Vi spiste middag sammen og besøgte Robben Island og den celle, hvor han var fængslet i 18 af sine 27 år bag tremmer. Hold kæft man. Så sad han der på sengen. I sit gamle fængsel.

Vingebask smælder igennem lokalet.

Hold da kæft....!

- Ja, de er altid ude. Undtagen, når kattene er inde.

To undulater er uden så meget som et pippet forvarsel lige strøget med helikoptertenderende lyde tværs igennem stuen for at lande ovre på reolen.

Du er ikke bange for, at de flyver væk?

- Nej. Det er jeg egentlig ikke. Jeg havde engang en solpapegøje i Malaysia. Jeg glemte at lukke balkonen. Det var ærgerligt. Der fløj lige flere tusinde kroner.

Når Søren Kliim-Larsen åbner munden om Malaysia, emmer det en lille smule af magi og af rigtig meget nostalgi. Derfor er årsagen til, at han overhovedet er søgt tilbage til Danmark da også af sørgelig herkomst. En voldsom psoriasis tvang udlandsdanskeren hjem til de koldere himmelstrøg. Nærmere undersøgelser viste desværre også, at en kræftsvulst har bosat sig i hovedet på ham og de mange påkrævede behandlinger og tjek på OUH fik mønboen til at gøre Odense til sit nye hjem. Og Andy tog med.

- Nogle mennesker er så syge, at de ikke aner det. Det ville være hårdt, hvis ikke Andy var her til at hjælpe. Vi er i øvrigt blevet gift.

For at få opholdstilladelse?

- Ja. Blandt andet. Vi skulle have gjort det for mange år siden, men den går ikke i Malaysia. Det er et muslimsk land. Nu har vi sikret hinanden rent juridisk. Hvis jeg falder bort, ved vi, hvad der skal ske.

Har du levet et godt liv?

- Ja. Det har jeg. Jeg har levet et fantastisk liv.

Søren Kliim-Larsens historie strækker sig langt ud over papiret i denne avis. Vil du læse mere om ham og hans eventyr kan man over de kommende uger i Dalum-Hjallese Avis læse om den mønske herre, hans butler Andy og blandt andet et møde med en filippinsk præsident og en flaske whisky.

Efter flere år omkring middelhavslandene hopper han videre på karrierestigen og lander på det trin, so

Han fortæller, som var vi midt i centrum og tiden af de anekdoter, vi runder under den eksotiske banket.

Derefter kigger han ned. Søren Kliim-Larsen suger lidt af den gule væske i sig, som han har fisket op i sin ske fra den dybe tallerken med den smagfulde karryret. Vi sidder i køkkenet og han har lavet mad til os i den sydøstasiatiske ånd.