Spiseguide

Fangel Kro har ulig mange af sine kolleger meget andet end selskaber. Selv naboerne ved ikke, at der er ala carte menu hver dag, hvor det helt store trækplaster er torsdagens stegt flæsk med persillesovs. Mød her kroen og ægteparret Boman, der driv

Fangel: Stegt flæsk med persillesovs. Wienerschnitzler. Æggekage. Smørrebrød. Tarteletter. Fiskefilet.

Menukortet på Fangel Kro er sovset ind i danskhed. Men det er vel også pointen med en klassisk landkro, som befinder sig inde for rigets grænser.

Det kunne nu sagtens have været anderledes. Ikke i gastronomisk forstand. For den kulinariske del af kroens identitet ville være ligegyldig, hvis det var gået Fangel Kro, som det er gået så mange andre af landidyllens stråtækte oaser.

Spiseguide

Med Odenses nye rolle som restaurantsmekka i Danmark har der været meget fokus på midtbyens kulinariske indslag.Uden for centrum findes der dog også rigeligt med spisesteder, der fortjener lidt opmærksomhed.

Derfor har de tre lokalaviser i Odense sat sig ned til en snak med nogle af ejerne af disse beværtninger for at lære mere om identiteten, menuen og historien bag.

Har du også et spisested, du gerne vil vise odenseanerne, så skriv til avisen på kris@fyens.dk.

Næste gang kigger vi ind til Mauritz i Dalum.

Kroer har haft umådeligt svært ved at tilpasse sig spise- og overnatningsvanernes evolution og er lukket på stribe op igennem de sidste 30-40 år. Beværtningen i det sydlige Odense var som sine branchefæller i skudlinjen for udviklingen.

Men da afgrunden var allertættest på, blev redningskransen smidt ud. På det livreddende fartøj stod Mette og Jens Boman klar. Fangel Kro havde potentiale til mere. Og det vidste de to.

Signaturret

Stegt flæsk med persillesovs ad libitum. Fås torsdag for 108 kroner.Wienerschnitzlen er også på toplisten.

Fangel Kro blev bygget i 1855 og den første bevilling til krodrift kom i 1863. Siden er der sket mange forandringer og den er blevet udvidet op i gennem tiden.

Siden er parkeringspladsen blevet udvidet markant og en motorbane er kommet til. Den er lukket igen. Men nogle vil huske, at koryfæer såsom Ole Olsen har gasset op på sin Speedway-cykel her.

Overtaget af Jens og Mette Boman i 1998.

Serverer dansk mad, men har også masser af strejf af international inspiration på menukortet.

At gribe chancen

Det er 19 år siden, at rygtet fór direkte ind i øregangen på Jens Boman og skabte en palaver af visioner og drømme for fremtiden. Det gamle Fangel Kro stod efter sigende på randen af konkurs.

På dette tidspunkt var han kok ved Bellinge Kro og kærester med tjenerinden og økonomaen Mette. De har på dette tidspunkt egentlig blot været kærester i fire måneder, men chancen for et pænt afslag i pris og udsigt til at kunne overtage de lokaler, de begge søger, vejer tungt. Så kæresteparret køber kroen.

Siden da ville det være forkert at påstå, at drama var et kendetegnende nøgleord for de næsten 20 år ægteparret Boman beskæftiger sig på det over 150 år gamle traktørsted.

Frem til dags dato kører det derudad. Ganske vist ikke af sig selv. Nej. Flid, nytænkning, gammeltænkning og et forrygende overblik kaster en god forretning af sig. Kromutter- og fatters arbejdsiver er et brændstof, der tilsyneladende får maskinen til at rulle ganske gnidningsfrit.

Men hvad er hemmeligheden? Hvilke ingredienser indeholder den livseliksir, de har formået at få Fangel Kro til at blomstre på igen efter en lang periode med en livstruende visnen?

- Vi spiller på flere heste, konstaterer Jens Boman tørt.

- Vi har 30 værelser. Vi har fire selskabslokaler. Der er møderum og restaurant. Det er selskaberne, vi er mest kendt på, men vi har folk inde hver dag til spisning og lejer ofte ud til kurser og møder.

- I januar og februar vælter det ind med generalforsamlinger. Så kommer konfirmationerne og bryllupperne, siger Mette Boman.

I hverdagene er det roligere. Men ved hjælp af en fast håndværkerskare, som sover på kroen, spiser morgenmad her og som oftest tager en middag med, bliver hverdagene heller ikke kedelige.

- For fire år siden skulle der dog ske lidt mere, for vi fik ikke så mange ind til aftensmad. Hver torsdag serverer vi ad libitum stegt flæsk og persillesovs for 108 kroner. Det blev en bragende succes fra starten. Vi smækkede bare et banner op herude og så kørte det. Vi får vel en 70-100 stykker forbi på den måde om torsdagen, siger Mette Boman.

Selv bor ægteparret i forlængelse af kroen. Hvor andre ægtepar måske ville rykke hovedet af hinanden som knælere i ren irritation over den vedblivende tilstedeværelse, så ser kroejerne positivt på det.

- Jeg arbejder 70 til 100 timer hver uge. Hvis Mette arbejdede et andet sted, ville jeg aldrig se hende. Desuden er vi i gang hele tiden, så vi når ikke at slide på hinanden, siger Jens Boman, inden en gigantisk bestilling æggekage skal svitses på panden.Fangel Kro har åben hver dag fra 11.30 til 21. Se menuen og muligheden for leje af lokaler på fangelkrooghotel.dk.

  • Af: