Lukning

28. oktober bliver det sidste sæt sko solgt i Starsko i Bellinge. Her lukker den 40 år gamle forretning efter uoverensstemmelser med banken

Bellinge: Det er 40 år siden, første sæt sko blev langet over disken hos Starsko. Siden da har den manøvre gentaget sig tusindvis af gange og 28. oktober sker det for sidste gang.

Der lukker Starsko.

- Det er en grim situation at havne i, når man egentlig synes, det går rigtig godt, siger Dorte Jensen, der sammen med husbonden Alf Jensen, ejer de ikoniske "sutter, der dutter".

Starsko

Åbnede 1. september 1977 med Jørn Jensen ved roretBlev 2. oktober overdraget til Alf og Dorte Jensen

Alf Jensen har tidligere været medejer af en virksomhed, der solgte vaskeriudstyr og Dorte Jensen var i 15 år dagplejer i hjemmet i Stige

De har sammen børnene Christoffer, Cathrine og Caroline

 

For det er ikke med ægteparrets gode vilje, at drømmen slutter her.

- Banken har ikke haft tillid til os. Og det forstår vi ganske enkelt ikke, fortæller Alf Jensen, og uddyber.

- Vi overtog forretningen for to år siden og begyndte helt fra bunden. Det indebærer, at man aftaler nogle kreditvilkår med banken, fordi en hel butik og et helt lager skal fyldes op. Alt var stort set tømt, så det krævede selvfølgelig kapital, fortæller han.

Vi har talt med andre erhvervsdrivende og kan konstatere, det ikke kun er os, der synes, vi har modtaget en ublu behandling. Samarbejdsviljen har været fraværende og de har ikke skelet til de analyser, vi har fået lavet af specialiserede fagfolk. Vi har lidt en langsom kvælningsdød

Alf Jensen

Fornuftig start

Efter første år som skosælgere kunne Dorte og Alf Jensen konstatere, at det gik ganske godt.

- Vi havde et minus på 61.000 kroner, hvilket er rigtigt pænt for et første år - især set i lyset af en omsætning på 6,5 millioner kroner. Det skulle vi nok komme efter det kommende år. Det er meget normalt at bruge nogle år på at opbygge kapital, forklarer Alf Jensen.

Alt forløb som planlagt. Måske endda bedre, end nogen af de to kunne have fantasi til at forestille sig.

- Vi vokser nok med 20 procent i omsætning på vores andet år og synes jo, vi bør have alle chancer for at eksistere, men det var banken desværre ikke med på.

I foråret rammer beskeden som en muggert i baghovedet. Driftskreditten bliver sænket fra 1,4 millioner kroner til blot 500.000. 9. oktober blev yderligere 200.000 barberet af.

- Al indtjening fra skosalget skal gå direkte til den nedskrivning. Al omsætning bliver låst og vi står dermed uden penge til kreditorer, udlejer eller leverandører. Det har stået på i nu et halvt år og det kan man altså ikke køre en forretning videre på, siger Alf Jensen.

Specialisterklæring

Fra skoeventyrets begyndelse har ægteparret vidst, at det var nødvendigt at udnytte al den hjælp, de kunne få i bestræbelserne på at føre en sund virksomhed.

Heriblandt at trække på Erhvervsstyrelsens konsulentvejledning ved navn Early Warning, som er en del af regionernes forskellige væksthuse.

- Vi får besøg af en Hans Madsen fra Væksthus Syddanmark, der kigger vores regnskaber igennem, kigger på fremtidige muligheder for udvikling, hvilke initiativer vi har sat i gang, hvordan man bruger butiksrummet optimalt og hvilke tiltag vi ellers kan gøre for at skabe en sund forrening. Alt i alt kommer han frem til, at det går meget fornuftigt, siger Alf Jensen, der til avisen har sendt en udskrift af konsulentens betragtninger.

Der står blandt andet, at "regnskabsåret til dato på cirka 8,6 millioner ser fornuftigt ud. Med en dækningsgrad på 42,6 procent burde der være basis for at drive en forretning videre - ikke mindst efter de udgiftsmæssige besparelser, som bliver sat i værk (...) med en sådan dækningsgrad bør butikken kunne generere et tilfredsstillende regnskab".

Endvidere konkluderer Hans Madsen, at "en positiv udvikling i omsætningen også skal ses i lyset af, at der i regnskabsåret til dato er en vækst i forhold til året før på 11 procent (det ses ikke mange steder i detailbranchen/beklædningsbutikker".

Føler, det er personligt

Intet af ovenstående har dog været tilfredsstillende for banken, der ikke har villet hjælpe ægteparret.

- Vi har talt med andre erhvervsdrivende og kan konstatere, det ikke kun er os, der synes, vi har modtaget en ublu behandling. Samarbejdsviljen har været fraværende og de har ikke skelet til de analyser, vi har fået lavet af specialiserede fagfolk. Vi har lidt en langsom kvælningsdød, siger Alf Jensen, imens hustruen bakker op.

- Det føles nærmest som personlig forfølgelse. Jeg vil ikke bruge grimme ord om banken, men jeg synes, de har opført sig meget slemt. Vi troede, de var der for at hjælpe os, men vi har kun mødt fjendskhed, siger Dorte Jensen.

Den lette løsning ville umiddelbart være at skifte bank, men en sådan manøvre er lettere at tænke sig til end at udføre.

- Når man har minus i sit regnskab, så kan man ikke bare skifte. Der er ingen andre banker, der tør, at engagere sig. Jeg har personligt været rundt i 11-12 pengeinstitutter men der er ingen hjælp at hente. Så en advarsel til andre - vælg et pengeinstitut med omhu. Vores har end ikke ulejliget sig at sende én af sine fire erhvervsrådgivere ud én eneste gang, siger Alf Jensen.

Den kedelige nyhed har bevirket, at der fra i dag og til 28. oktober er ophørsudsalg med 50 procent på alle varer.

Om ægteparret fortsætter på en digital platform med webshop er endnu ikke afklaret - men idéen er oppe at vende.

  • Af: