Grønlandsk weekend i Zoo bød på grønlandsk kultur og en køretur med slædehunde
Odense Zoo: I weekenden var der for femte år grønlandsk weekend i forbindelse med Odense vinterzoo.

Og som tidligere år var weekenden en blanding af informationer om og eksempler på grønlandsk kultur og traditioner samt en mulighed for at få en køretur trukket af slædehunde.

I år stillede ti hundeejere fra Dansk Polarhunde Klub med 30 hunde, som på skift gav den konstante kø af børn – tilbudet gjaldt nemlig kun for børn – en unik køreoplevelse.

Julia Jungsholm Jepsen på fire år var en af de heldige, der i lørdags fik sit livs første køretur med slædehunde.

- Det kildede lidt i maven af spænding, før vi skulle afsted, Men hundende gjorde præcis, som manden, der styrrede, sagde, og så var det bare sjovt, fortæller hun efter turen rundt i den zoologiske have.

Selv om der var meget hylen og glammeri fra de 30 slædehunde, var det ikke noget, der påvirkede Julia.

- Jeg er ikke bange for hunde. Vi har en derhjemme, siger hun, som, efter at have fået lov af både sin mor og af hundeejeren, frygtløst går hen for at klappe en af de højlydte siberian huskys.

- Den er sød, siger hun.

Og det lader til at være gengældt. Hunden, der før hylede om kap med de andre i spandet, lader nu med blid nysgerrighed den fremmede pige klappe sig og viser, at selv om man er en barsk slædehund, kan man også være en nænsom familiehund.

Ramt af forbud

Det er en tradition, at det Grønlandske Hus i Odense bruger den grønlandske weekend i zoo til at vise eksempler på grønlandsk håndværk samt give smagsprøver på sælkød og tørret fisk, men sådan var det ikke i år.

- Veterinærmyndighederne har forbudt os at byde på smagsprøver, så vi må ”nøjes” med at viser disse eksempler på det fine grønlandske skind-håndværk samt fortælle om Grønland og den grønlandske fangerkultur, siger Camilla Juul Fomsgaard.

Hun tilføjer, at selv om det ikke var muligt at byde på smagsprøver denne weekend, så bliver der stadig solgt grønlandske specialiteter som eksempelvis sæl-, moskus- og rensdyrkød samt tørret fisk i det Grønlandske Hus.

- Det eneste krav for at kunne købe disse specialiteter er, at man er medlem af proviantklubben og det er gratis, siger Camilla Juul Fomsgaard.

Marianne Jensen, der selv født i Grønland, var også en af de frivillige i den grønlandske bod.

- Jeg hjælper grønlændere, der kommer til Odense for at studere.

- Mange grønlændere opleveler, at det er svært at flytte fra Grønland til Danmark. Det er især det at skulle vænne sig til en helt ny social omgangsform, der kan give problemer, siger hun.
  • Af: